Verksamhetsberättelse.
2023-02-23 – 2023-12-31
Syfte och målsättning
Föreningen Leksaksbiblioteket Stockholm (LB) bildades vintern 2023 med syftet att starta ett leksaksbibliotek i södra Stockholm. Leksaksbiblioteket Stockholm är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningens syfte är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att främja delat ägande och minskad konsumtion. Den huvudsakliga verksamheten är utlåning av leksaker och andra barnrelaterade produkter. Visionen är att göra det hållbara valet till det enkla valet. Leksaksbiblioteket Stockholm har barnens bästa och deras framtid i fokus.
Leksaksbiblioteket Stockholm strävar efter att:
verka för barns rätt till lek och fritid
ha en varierat utbud av leksaker i så giftfria och hållbara material som möjligt
tillgängliggöra leksaker för alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund
stimulera barns utveckling och nyfikenhet
normalisera utlåning av leksaker som ett alternativ till konsumtion
vara en social och levande mötesplats i lokalsamhället
Leksakbsiblioteket Stockholm kommer att bidra till att barn, oavsett socioekonomisk bakgrund och funktionsvariation, får tillgång till kvalitativa leksaker för meningsfull och utvecklande lek till en låg kostnad. På samma sätt som ett bibliotek har sin självklara plats i ett samhälle, vill LB vara en naturlig mötesplats som bidrar med såväl liv och rörelse som trygghet i lokalsamhället. Genom samarbeten med andra verksamheter och föreningar, vars fokus är barn och/eller miljö och klimat, blir Leksaksbiblioteket Stockholm en del i det preventiva arbetet för att motverka utanförskap, ojämlikhet och segregation. Föreningen är också övertygad om att leksaksbiblioteket kommer att vara med och bygga broar över kultur-, språk- och åldersgränser.
Övergripande verksamhet och sammanfattning
Sedan starten i februari 2023 har föreningen arbetat med att vidareutveckla det förarbete som initiativtagare och projektledare Josefin Skugge har gjort. Det har under året arbetats fram en tydlig bild av den verksamhet Leksaksbiblioteket Stockholm vill bedriva och vad som behöver göras, med målet att kunna öppna ett fysiskt leksaksbibliotek under senhösten/vintern 2023/2024.
Under året har föreningens styrelse, där många varit nybörjare, fått öva på att hitta former för styrelsearbetet och utarbeta olika roller. Styrelsearbetet har med tiden fått en bättre struktur och flera arbetsgrupper har skapats.
Under våren fokuserade arbetet främst på att hitta en fungerande lokal parallellt med att söka olika fonder och bidrag. När det i slutet av sommaren föll på plats med lokal kunde ett mer praktiskt arbete, med utformning och iordningställande av lokalen samt inköp av leksaker, påbörjas. Inköpen möjliggjordes av att en bidragsansökan beviljats i juni. Länge fanns planer på att öppna innan årsskiftet. I början av november tog styrelsen beslut att istället bjuda in till ett öppet hus innan jul. Detta då alla delar inte var klara för att kunna öppna för låntagning. Invigning och datum för öppningskalas sattes då preliminärt till i slutet av januari 2024.
Sammanfattningsvis har föreningen under detta år byggt upp en bra grund för verksamheten. Det finns en attraktiv lokal, ett stort utbud av leksaker och grundläggande stödsystem är snart på plats, vilket gör att verksamheten kort efter årsskiftet 2023/2024 kan öppna för allmänheten.
Verksamhetens mål
Enligt verksamhetsplanen var målet att under 2023 starta ett leksaksbibliotek i Bagarmossen eller Skarpnäck samt att kunna anställa en verksamhetsledare under hösten, och om finanserna tillät, även en ekonomiassistent och projektledare. Målet var avhängigt vilken typ av finansiering föreningen skulle ro i hamn.
Målet har av flera anledningar inte uppnåtts. Det har varit svårare än förväntat att få finansiering, och den finansiering som föreningen erhållit, har inte varit på en nivå så att det har kunnat vara aktuellt med löneutbetalning. Vidare så blev lokalen tillgänglig först i slutet av september och arbetet med att iordningställa den har varit mer tidsomfattande än förväntat, mycket med anledning av en okänd vattenläcka.
Prioriterade områden
I verksamhetsplanen för 2023 identifierades ett antal prioriterade områden. Nedan utvärderas dessa områden.
Medlemmar
Målet var att under verksamhetsåret 2023 öka i medlemsantal. I maj hade föreningen ett 50-tal medlemmar. Under året har föreningen arbetat aktivt för att värva fler medlemmar, via sociala medier och i lokalsamhället. I december 2023 hade föreningen 98 medlemmar, varav ett tjugotal då hade förnyat sitt medlemskap inför 2024. Föreningen ser en utmaning i att få flertalet av dessa medlemmar att förnya sitt medlemskap för 2024. För att uppnå detta har föreningen kommunicerat i flera kanaler om att förnya medlemskap. Föreningen ser även möjlighet att förnya och fortsätta värva medlemmar när verksamheten öppnar.
Styrelsen har inför verksamhetsåret 2024 beslutat att ändra formulering kring medlemsavgiften. Den är nu 100 kr som lägst och varje medlem erbjuds möjligheten att bidra med en frivillig högre medlemsavgift om en vill och kan.
Under året har det skickats ut ett medlemsbrev till medlemmar där nyheter kring verksamheten har delats. Detta görs sedan hösten 2023 via en nyhetsbrevstjänst, vilket underlättat hantering.
Lokal
En passande och funktionell lokal till rimlig hyra var en grundförutsättning för att starta utlåningsverksamheten. Under det första verksamhetsåret, med tyngdpunkt under våren, låg fokus på att hitta en lokal där Leksaksbiblioteket skulle få hitta hem. Siktet var inledningsvis inställt på Bagarmossen, men breddades under senvåren till att också innefatta Skarpnäck.
Under året har olika lösningar för lokal diskuterats. Föreningen har övervägt att ha en pop-up verksamhet i liten skala, haft kontakt med bytesföreningen Loopis i Bagarmossen om att dela lokal samt haft kontakt med ett större allmännyttigt bostadsbolag i Skarpnäck. Slutligen erbjöd den lokala Hyresgästföreningen Flygfältet (HGF) föreningen att låna en av deras lokaler, mot elkostnad. Hyresgästföreningen har i sin tur tillgång till lokalen via Stockholmshem, som förvaltar den. I september skrevs ett samarbetsavtal för inledningsvis ett år på.
Vid en lokalbesiktning som förvaltaren genomförde i oktober upptäcktes en vattenläcka i ett förråd. En entreprenör åtgärdade vattenläckan och bytte ut golv och innerväggar. Detta tog längre tid än förväntat och påverkade den övriga renoveringen i lokalen.
Under slutet av oktober och början på november anordnades tre arbetshelger då medlemmar bjöds in att hjälpa till att arbeta i lokalen. Arbetet bestod av att spackla, tejpa, måla väggar och tak, göra väggmålningar, måla hyllor och andra möbler samt sätta upp hyllsystem bland annat.
Arbetet med lokalen har underlättats av samarbete med flera aktörer. Färger och formspråk har tagits fram av reklambyrån Jung von Matt Stockholm och ett målarfärgsstipendium från Målarmästarn vid Sockenplan har bidragit med färg. Vidare har Karin Söderquist, illustratör, bidragit med en stor väggmålning i hallen.
Då lokalen ligger lite undanskymd, på en innergård, har föreningen också arbetat med att se över hur och var eventuella skyltar och trottoarpratare kan sättas upp. På hemsidan har också en ritad skiss och tydlig vägbeskrivning lagts till.
Delaktighet
Fokusgrupper Föreningen har haft som ambition att genomföra fokusgrupper med barn, för att föra diskussion om vad ett leksaksbibliotek kan vara och ta in barnens perspektiv. Flera försök att etablera kontakt med skolor och förskolor har gjorts, men då det från (för)skolornas håll var svårt att att få till det, sattes fokusgruppsprojektet på paus. Styrelsen landade i att det, vid det tillfället, blev för svårt och för tidigt i verksamhetens skede, att arbeta med fokusgrupper, och lade istället fokus på alternativa sätt att få in barnens perspektiv och önskemål. Syftet är att plocka upp det spåret när verksamheten är mer etablerad.
Enkät Leksaksbiblioteket Stockholm tog under våren fram en enkät som bland annat innehöll frågor kring öppettider, utbud och låneavgifter. Enkäten genomfördes bland vuxna som finns i barns närhet. Ett 70-tal respondenter besvarade enkäten som gav en bild av hur intresse och behov såg ut och dessa svar har sedan funnits med som grund för hur verksamheten ska utvecklas.
Möten och samtal med barn och vuxna LB har velat träffa presumtiva låntagare och stödmedlemmar, även innan utlåningsverksamheten är igång. Styrelsen deltog därför på Bagis megaloppis i maj i Bagarmossen, samt på Highvalley market i Högdalen i september. Båda marknaderna var välbesökta och många fick upp ögonen för Leksaksbiblioteket. Det fanns leksaker som barnen fick testa och en såpbubbelmaskin som var populär. Flyers delades ut till de vuxna. Det fanns även en stor postlåda där barn och vuxna kunde lägga ner önskemål och leksaksförslag.
Öppet hus I slutet av 2023 höll föreningen ett välbesökt öppet hus med presentkortsförsäljning. Öppet hus innebar mycket lek och samtal med intresserade barnfamiljer, varav många var från Skarpnäck och Bagarmossen, och en del hade rest från andra områden. Totalt besökte cirka 120 barn och vuxna LB på öppet hus. Ett tjugotal presentkort såldes och dessa kommer senare att bytas in mot lånekort.
Utbud
Leksaksbiblioteket Stockholm vill vara ett attraktivt alternativ till att konsumera både nya och begagnade leksaker samt andra barnrelaterade produkter.
Under hösten påbörjades införskaffandet av leksaker. Det har funnits ett stort engagemang att donera leksaker. Inledningsvis togs några donationer emot från privatpersoner under sommaren. Samtidigt påbörjades inköp på second hand-butiker och loppisar. Under hösten skickades sedan förfrågningar ut till olika leksaksproducenter om bidrag till LB. Flera återkom och ville donera leksaker. Inköp har också gjorts av privatpersoner på Marketplace och Blocket, både gällande leksaker och möbler/inredning. Inlägg med en önskelista om vilka leksaker som LB vill ta emot publicerades i början av november, vilket resulterade i en del gåvor till verksamheten. Parallellt med detta påbörjades inköp av nya leksaker, från några utvalda återförsäljare. Leksaker som donerats till verksamheten men inte matchar verksamhetens behov har sålts på en loppis på öppet hus.
I dagsläget finns uppskattningsvis ca 700 artiklar i utbudet, exakta uppgifter kommer finnas att tillgå när lånesystemet är på plats och artiklarna börjar registreras där. Planen är att ha ett utbud med ca 1500-2000 artiklar och utbudet kommer att växa successivt med att antal låntagare ökar.
Samarbeten och sponsring
Under 2023 har föreningen arbetat för att etablera kontakter och samarbeten med olika verksamheter och aktörer i lokalsamhället. Detta har resulterat i följande:
Lokala Hyresgästföreningen Flygfältet i Skarpnäck gällande lokal
Samarbete och erfarenhetsutbyte med föreningen Loopis som arbetar med lokal byteshandel samt utlåning av verktyg och andra saker. Loopis är också en nystartad förening som LB delar många utmaningar och funderingar med.
Pro bono-samarbete med reklambyrån Jung von Matt Stockholm som tagit fram logotyp, hemsida och skapat föreningens slogan/motto (MER LEK PER SAK) https://www.jungvonmatt.se/work/leksaksbiblioteket-stockholm-mer-lek-per-sak
Ica Nära Skarpnäck har donerat Magna Tiles (magnetleksak) för 2 500 kr och kommer framöver att bidra med exempelvis fika när det är dags för öppningskalas.
Dator, MacBook pro, och tillbehör i form av extern skärm, mus och datorväska från digitalbyrån Camelonta.
Sponsring från olika leksaksproducenter/grossister såsom Jabadabado, Connetix tiles och Klimatspelet Klimatkoll.
Karin Söderquist, illustratör, har gjort en stor väggmålning på en vägg i lokalen, där hon tolkat MER LEK PER SAK.
Projektledare, tidigare verksam inom den sociala, ideella sektorn, har bistått med mycket hjälp under uppstarten.
Illustrationer i samarbete med Skeppsholmens folkhögskola och illustratör Anna Gröning. Illustrationerna har använts på hemsidan samt i annan kommunikation.
Marknadsföring
Leksaksbiblioteket Stockholm har via webbplats och sociala medier aktivt arbetat med kommunikation och information utåt. Samarbetet med Jung von Matt Stockholm har hjälpt föreningen att tydliggöra sitt budskap och paketera det på ett snyggt och tydligt sätt. LB har med Jung von Matts hjälp skapat ett intressantare flöde i sociala medier där det postas inlägg minst någon gång per vecka. Följarna på såväl Instagram som Facebook ökar stadigt, men för att nå ut till fler har föreningen gjort försök att få kontakt med några stora influencers inom de områden som föreningen verkar för att se om de vill sprida ordet, än så länge utan resultat.
Utöver detta har affischer satts upp runt om i söderort under olika tillfällen i höst. Lokaltidningen Mitt i följer också föreningens arbete och har skrivit om LB vid några tillfällen. De digitala artiklarna har fått stort genomslag och många positiva kommentarer.
Volontärverksamhet
När Leksaksbiblioteket Stockholms verksamhet är igång kommer det ideella engagemanget vara viktigt. Ett förslag till struktur för en volontärverksamhet har påbörjats och arbetet med det fortsätter under 2024. Den beskriver hur LB Stockholm når ut till personer som vill engagera sig samt hur den ideella insatsen kan se ut.
Under hösten har flera volontärer bidragit med sin tid, framför allt gällande arbete med lokalen i form av färgsättning, målning, idéer och snickeriarbete. Några volontärer har sytt lånepåsar som ska få föreningens logga på sig och som låntagare ska kunna bära hem sina lånade leksaker i. Ytterligare värdefull hjälp har några volontärer bidragit med gällande struktur för hur artiklar ska märkas upp, hur dessa ska kategoriseras och även annan administrativ stöttning. Andra volontärer har haft fokus på det digitala lånesystemet och implementeringen av detta.
Ekonomi
Föreningen hade under det första halvåret enbart inkomster i form av medlemsavgifter á 100 kr. Under den tiden fanns inte heller några utgifter mer än lite material till deltagande på marknaderna. Från och med september, då LB fick tillgång till lokal, påbörjades inköp av olika slag.
Bidragsansökningar har skickats till ett tjugotal stiftelser och bidragsgivare under året, av dessa har tre beviljats. Det gäller en ansökan på 30 000 kr från Stiftelsen Oscar Hirschs minne för uppstart av leksaksbiblioteket, vilken beviljades i juni. Under hösten utlyste Skarpnäcks stadsdelsnämnd ett extra föreningsstöd, som föreningen sökte och fick. Bidraget motsvarade ett halvt prisbasbelopp, 26 250 kr. Strax innan årsskiftet fick föreningen besked om att ytterligare en ansökan beviljats, 30 000 kr för iordningställande av lokal från stiftelsen Lars Hiertas minne. Det stödet kommer dock föreningen tillhanda först under 2024. Utöver detta har föreningen mottagit ett målarfärgsstipendium från Målarmästarn på Sockenplan, vilket gav 20 000 kr för färg- och materialinköp.
Under hösten har arbetet med ansökningar till Ica-stiftelsen och Allmänna arvsfonden påbörjats. Målet är att dessa ska kunna skickas in under kvartal 1, 2024. Styrelsens förhoppning är att dessa ska kunna beviljas och då gå till att betala ut lön för en verksamhetsansvarig på deltid, samt ekonomiassistent. För fler detaljer kring ekonomin hänvisas till föreningens bokslut.
Leksaksbibliotekets första år i siffror
Antal beviljade bidragsansökningar: 3
Antal medlemmar december 2023: 98
Antal besökare på öppet hus i december: ca 120
Antal leksaker i sortimentet: ca 700
Antal följare på Facebook: 447
Antal följare på Instagram: 332
Antal personer i styrelsen: 6
Antal svarande på enkäten: 69
Antal utdelade flyers på marknader: ca 250
Styrelsen
Styrelsen har bestått av ordförande Josefin Skugge, kassör Karoline Lundvall, Nina Widlund, Thomas Jonsland, Linnea Adolfsson och Julie Shao. Under året har 8 protokollförda styrelsemöten genomförts, ca 1 möte per månad. Kontakt hålls också löpande via mail och chattgrupp.
Styrelsen har bildat flera arbetsgrupper, där en fokuserat på bidragsansökningar, en på föreningens sociala medier och en på fokusgrupper. Den senare lades dock ner innan det hade påbörjats, då det beslutades att arbetet med fokusgrupper skulle läggas på is den närmaste framtiden. Under slutet av 2023 bildades också en arbetsgrupp som ska fokusera på hur volontärverksamheten ska utformas.
Styrelsen har ägnat en stor del av sitt arbete åt själva utformandet av verksamheten, såsom låneregler, lånekort och låneavgifter, bidragsansökningar etc. Under första delen av 2023 hade styrelsen stöd av en erfaren projektledare inom den sociala, ideella sektorn, och under den senare delen var Jung von Matt behjälpliga med utformandet av en del av ovan nämnda.
Några ord från ordförande
Jag vill rikta det största tacket som går till alla er som på så många olika sätt har hjälpt mig att förverkliga min idé om att starta ett leksaksbibliotek här i Stockholm. Vi är inte riktigt klara än men ljuset i tunneln kan skådas och det lyser riktigt färgglatt, hållbart och vackert där framme ska ni veta! Under året har det gått från att vara ett enpersons-projekt till att bli något annat, och det har varit både väldigt häftigt och svårt att veta hur en ska tackla det. Men, nu har vi en lokal fylld med massa leksaker som snart är redo att lånas ut, och det ska bli så kul att få dra igång och bjuda in alla er, för att låna är ju det nya äga, eller hur?
Så, TACK TACK TACK!
//Josefin